Okategoriserade

Jobbsökartema: Så förbereder du dig för en jobbintervju

1. Öva och förbered dig 

Se till att hålla koll på ditt CV, personliga brev och arbetsgivarens annons för tjänsten. Vissa frågor som kan komma upp är: Vilka styrkor har du? Vilka svagheter har du? Vad har du för erfarenhet i en viss situation och hur hanterade du den? Vad gör du om 5 år? Hur hanterar du stress? Hur hanterar du att jobba självständigt och i grupp?

2. Undersök företaget 

Det är alltid bra att ha koll på företaget. Läs på vad slutprodukten är och vad de gjort de senaste åren. Håll koll på intervjuarens namn. På så sätt så visar du intresse och engagemang.

3. Se till att ha allting redo

Se till att du har med dig all dokument som behövs inför intervjun. Många arbetsgivare kräver utdrag ur belastningsregister. Ett bra tips är att beställa i god tid då behandlingsprocessen hos polisen kan ta 14 dagar. Det går att skicka iväg som PDF, men du måste skriva ut och signera dessa först innan du skickar till polisen.

4. Var i tid till intervjun 

Var fem till tio minuter tidig till din intervju. Om du behöver, så åk dit innan för att se hur du tar dig dit. Ha god tid på dig ifall det skulle bli stopp i trafiken.

5. Försök hålla dig lugn 

Kanske lättare sagt än gjort, men tänk på att ditt kroppsspråk säger mycket om dig som person. Håll ögonkontakt och lyssna på hela frågan innan du svarar.

6. Visa vad du vet 

Försök att relatera tillbaka till företaget så mycket som möjligt. Om dina färdigheter diskuteras, relatera till hur det skulle passa in i det arbetet du söker.

7. Följ upp

Du kan alltid återkoppla till den som du hade intervjun med dagen efter och tacka för intervjun. Där kan du även tillägga något som du kanske missade i intervjun. Fråga gärna hur det går i rekryteringen. Se till att mejlet blir personligt.